توضیحاتی درباره کاربرد تعیین منشاء و کیفیت کالا در علائم تجاری
برابر بند 1 ماده 15 موافقت نامه تریپس تعریف علامت تجاری عبارتست از : ” هر گونه علامت یا ترکیبی از علائم که بتواند کالاها یا خدمات یک فعالیت را از کالاها یا خدمات فعالیت های دیگر متمایز گرداند علامت تجاری به شمار خواهد آمد “.
این علامت علی الخصوص کلمات ، شامل اسامی مشخص، حروف، اعداد ، عناصر تصویری و ترکیبی از رنگ ها و همین طور هر گونه ترکیبی از این علائم جهت ثبت به عنوان علائم تجاری خواهند بود.
بنابر بند الف ماده 30 قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علائم تجاری تصویب شده در سال 1386 علامت تجاری این گونه تعریف شده است : ” علامت تجاری یعنی هر نشان قابل رویتی که بتواند کالاهای اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد “.
علامت تجاری، نشانه ای است مشخص کننده که می تواند روی محصول قرار گیرد یا همراه با ارائه خدمات یا بازاریابی محصول مطرح گردد ، کاربرد آن آگاه سازی مردم در خصوص مبدا صنعتی یا تجاری کالا یا خدمات می باشد. در حقیقت این گونه علائم ، به طور غیرمستقیم ، ضمانتی می باشند برای کیفیت ، زیرا مصرف کننده انتظار دارد از کالا و خدمات همراه با علامت تجاری کیفیت و استاندارد پویایی را دریافت کند. همچنین این علائم یکی از عناصر باارزش دارایی و سرمایه غیرمادی متعلق به شرکتها می باشد.
لازم به ذکر است می توان کاربردهای گوناگونی برای علائم تجاری شناسایی کرد .این کاربردها عبارتنداز :
- کاربرد تعیین منشاء و کیفیت کالا
- کاربرد شناسایی و تمییز کالا
- کاربرد بازاریابی و تبلیغات
- کاربرد رقابتی
در این مطلب ثبت کریم خان کاربرد ” تعیین منشاء و کیفیت کالا در علائم تجاری ” را مورد بررسی قرار می دهد.
به وسیله علامت تجاری می توان به مالکیت و منشاء کالای دارای علامت و همچنین کیفیت محصول یا خدمات پی برد.بدین طریق، مصرف کننده می تواند این گونه فرض کند که کالای دارای علامت از کیفیت ثابتی برخوردار است. اما نمی توان انتظار داشت که علامت، کیفیت کالا را به طور کامل تضمین نماید.
در واقع علامت تجاری، کالای خاصی را با کیفیت تقریباَ ثابت به مشتری معرفی می نماید و اعتماد مشتری را نسبت به وجود این کیفیت در خصوصکالای تحت علامت جلب می کند و به گفته رئیس شرکت یونی لورز ” علامت مخزن اعتماد است ” مصرف کننده نسبتاً می تواند به دوام کیفیت اعتماد نماید. مفهوم تضمین در این جا این است که علامت تضمین می نماید که کالا با همان سطح از کیفیتی پیش از این داشته باید ساخته و تولید شود. این بخش از وظیفه علامت، نقش فرعی می باشد که در کنار نقش اصلی برای مصرف کنندگان مفید است.
نقش علامت تجاری در تعیین اصالت و کیفیت کالا بسیار مهم است و باعث می شود که مصرف کننده از سابقه کیفیت مطلع گردد و در انتخاب خود کمتر دچار اشتباه شود. در نتیجه هزینه هایی که پرداخت می نماید، کم می شود. لذا برای کالای مرغوب، علامت تجاری نشان دهنده برتری آن خواهد بود.برعکس، از آنجا که شهرت تولید کننده وابسته به کیفیت کالا است ، در صورت نامرغوب بودن، اعتبار او را از بین می برد .
لازم به ذکر است که علائم تجاری، بعضی اوقات بوسیله بیش از یک شرکت استفاده می شود زیرا مالک علامت می تواند مجوز استفاده از آن را به دیگر شرکت ها واگذار نماید.به همین سبب لازم است که صاحب جواز ( شرکت دوم) استانداردهای کیفی صاحب علامت تجاری را رعایت کند.جدای از این شرکت های تجاری بیشتر علائم تجاری را برای محصولاتی که از منابع مختلف کسب می کنند به کار می برند و بدین ترتیب محصولات اگرچه از یک شرکت سرچشمه نمی گیرند اما میبایست بعضی از ویژگی های مشترک و استانداردهای کیفی که با محصولات مالک علامت تجاری تداعی می شود، تطابق داشته باشند. لذا مالک یک علامت تجاری تعیین می نماید که تنها آن دسته از محصولاتی که براساس استانداردها و شرایط کیفی باشند با علامت تجاری مربوط ارائه و ارائه گردند.
دیدگاهی یافت نشد