انحلال شرکت

انحلال شرکت


برای انحلال شرکت لازم است بدانیم که در لغت انحلال به معنی تعطیل شدن و برچیده شدن می باشد و در اصطلاح حقوق تعاون، به صورتی است که در آن فعالیتهای شرکت یا اتحادیه تعاونی تعطیل می شود و اختیارات مدیران سلب شده ، انجام وظایف آنها متوقف می شود و هیئتی به نام هیئت تصفیه ، به تصفیه امور شرکت یا اتحادیه می پردازد. لازم است بدانید برای ثبت انحلال شرکت میتوانید از کارشناسان خبره و مجرب ثبت شرکت کریم خان بهره مند شوید.

نحوه ثبت انحلال شرکت

در این مطلب میخواهیم به بررسی شرایط ثبت انحلال شرکت بپردازیم، همانگونه که ثبت قانونی و مطلع کردن فعالیتهای یک شرکت دارای اهمیت است انحلال و ثبت عدم فعالیت آن هم نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و مانع از سو استفاده احتمالی خواهد شد.

انحلال یک شرکت امکان دارد با خواست افراد و شرکاء بوجود آید و ممکن است در مواردی از اراده و خواست آنها خارج شود و در شرایط خاصی نظیر فوت شرکاء،برشکستگی و… که اشاره به آن خواهد شد ایجاد شود.
با شرایط ثبت انواع مختلف شرکتهای تجاری کامل آشنا شدید حال اگر به هر دلایلی قصد پایان دادن فعالیت و انحلال شرکت را گرفته اید ما روش اعلام انحلال شرکت را در این مقاله اعلام می نماییم طریقه انحلال در قانون تجارت همانند روش های ثبت شرکت با توجه به نوع شرکت ثبت شده متفاوت است که به رایج ترین و مهمترین انواع این شرکت در این مقاله پرداخته میشود.

انحلال شرکت سهامی خاص

الف) شرکت سهامی خاص در این شرایط منحل خواهد شد:

1- زمانی که شرکت موضوعی را که از سوی آن تشکیل شده باشد انجام داده شود و یا انجام آن غیر ممکن باشد.
2-در صورت انقضای زمان مشخص شده برای شرکت و عدم وجود تمایل شرکاء به تمدید کردن آن.
3-در صورت ورشکستگی شرکت.
4-درهر زمانی که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام به هر دلیلی به انحلال شرکت رای بدهد.

ب) مدارک مورد نیاز جهت انحلال شرکت سهامی، در صورت صدور حکم قطعی دادگاه، شامل موارد ذیل میباشد:

1-اصل صورت جلسه ی انحلال شرکت که توسط شرکا و مدیر تایید شده باشد
2-آخرین روزنامه رسمی شرکت
3-فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه هر گاه مدیر تصفیه خارج از سهامداران مورد انتخاب باشد
4-اصل روزنامه کثیر الانتشار شامل آگهی دعوت شرکاء، هر زمان مجمع با اکثریت شرکاء تشکیل شود. صورت جلسه انحلال شرکت همراه و با دیگر مدارکات باید طی 5 روز از تاریخ تشکیل شده جلسه باید تسلیم اداره ثبت شرکتها شود و پس از ثبت شدن در دفاتر ثبت شرکت ها و امضاء زیر آن از طریق نماینده آن شرکت منحل می شود.

انحلال شرکت با مسئولیت محدود

الف) دلایل مختلف عام انحلال

شرکت با مسئولیت محدود مانند هر شرکت دیگری در موارد زیر منحل می‌شود:

1- چنانچه هدفی که شرکت به سمت آن تاسیس شده محقق شده باشد و یا غیر ممکن بودن دسترسی به آن و جود داشته باشد.
2-انقضاء مدت به این معنا است که محدودیت زمانی برای فعالیت های شرکت وجود دارد و این زمان سپری شود.شرکاء عملی به سوی تمدید آن انجام نداده باشند.
3- تصمیمات تمام شرکاء: آنجا که قرارداد تشکیل شده شرکت از طریق تمام شرکا منعقد شده است،بدین جهت خودشان می توانند با توافق همه شرکا از این قرارداد صرف نظر کنند.
4-منتفی شدن تعداد شرکا، در صورت از میان رفتن شرکاء و فقط باقی ماندن یک شریک، شرکت منحل خواهد شد.
5-درصورت ورشکستگی، ورشکستگی به معنی عدم توانایی شرکت در پرداخت وجوهی است که برعهده شرکت می باشد. گفتنی است که شرکت پس از ورشکستگی هیچ دخالتی در اداره امور شرکت نخواهد داشت و منحا خواهد شد.

ب) دلایل خاص انحلال

در بند‌های «ب» ، «ج» و «د» قانون تجارت، ماده 114 موارد مختص به انحلال شرکت با مسئولیت محدود شرح داده است. که شامل موارد زیر می باشد:

1-در صورت تصمیم عده‌ای از شرکا که مقدار بهره آنها بیشتر از نصف سرمایه شرکت باشد.(بند ب م 114 ق. ت)این اکثریت، یک اکثریت سرمایه‌ای می باشد. بدین جهت اگر فقط حتی دو نفر از بیست نفر شرکا بیش از 50% سرمایه شرکت را داشته باشند،هر زمان که بخواهند میتوانند شرکت را به استناد این بند منحل کنند.
این بند جنبه الزام آور دارد و تحت هیچ شرایطی نمی توان اکثریت سرمایه‌ای را تغییر داد. مثلا نمیتوان اکثریت را 80% یا 20% قرار داد.
لازم به ذکر است که این بند امکان دارد سبب سو استفاده بعضی شرکا که دارای اکثریت سرمایه‌اند و باعث از بین رفتن حقوق سایرین شرکا شود. چون آنها میتوانند با تهدید سایرین شرکا به حل شدن، نظرات و تصمیمات خود را در شرکت اعمال کنند.
2-هنگامی که به واسطه ضررهای وارد شده به شرکت، نیمی از سرمایه شرکت از بین برود و یک نفر از شرکا تقاضای انحلال کند و دادگاه نیز دلیل های او را موجه بداند. شرکای دیگر نیز نخواهند سهمی را که در صورت انحلال به او تعلق دارد بپردازند و او را از شرکت اخراج کنند.

نکات قابل اهمیت در رابطه با این بند:

الف. انحلال شرکت واگذار شده به این است که یکی از شرکا از دادگاه تقاضای انحلال بنماید.
ب. درخواست داشتن انحلال از دادگاه فقط در صورت ایجاد ضرری است که نیمی از سرمایه شرکت را از بین ببرد.
ت. حکم انحلال شرکت زمانی توسط دادگاه صادر می‌شود که سایرین شرکا حاضر نباشند سهم شریک متقاضی انحلال در شرکت را بپردازند. این متن نشان می‌دهد که شریک متقاضی انحلال باید ثابت کند که رفع شده ضرر شخصی وی بدون انحلال میسر نیست پس هر زمان شرکا سهم او را بتوانند پرداخت کنند دلیلی برای انحلال وجود ندارد.

3- به موجب بند د ماده 114 قانون تجارت زمانی که یکی از شرکا فوت شود و به موجب اساسنامه شرکت، فوت شریک موجب انحلال شرکت باشد، آن شرکت منحل خواهد شد.
علل وجود این بند، وجود جنبه شخصی بودن شرکت با مسئولیت محدود می باشد به این مفهوم که در این شرکت تا حدی شخصیت شریک مهم است.

به این مدارک برای ثبت انحلال این شرکت نیار خواهید داشت:

1- اصل صورت جلسه انحلال شرکت
2- آگهی های شرکت که در آخرین روزنامه رسمی منتشر می شود.
3- فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه که باید خارج از شرکاء انتخاب شده باشد
4- ارائه سند ثبت دایر شده بر ارسال دعوت نامه برای شرکاء در صورتی که مجمع عمومی فوق العاده با اکثریت شرکاء صورت گرفته باشد.

انحلال شرکت تضامنی

در چه شرایطی شرکت های تضامنی منحل خواهند شد:

1- دستیابی پیدا کردن به هدف شرکت یا عدم موفقیت قطعی در ذستیابی به هدف تاسیس شرکت می باشد.
2-در صورت تعریف شده زمان فعالیتها در زمان ثبت شرکت و به پایان رسیدن بدون اقدام کردن به تمدید زمان فعالیت.
3-تصمیم گیری مجمع عمومی فوق العاده شرکت به سمت انحلال
4- زمانی که احدی از شرکاء مطابق م 137 شرکت را فسخ کند
5- زمان ورشکستگی شرکت
6- در صورت تراضی همه ی شرکا
7-صدور حکم انحلال از دادگاه با تقاضا داشتن احد از شرکاء
8-در صورت محجوریت یا فوت یکی از شرکاء به شرطی که در اساسنامه قید شده باشد
9- زمانی که احد از شرکاء ورشکسته شود و سهم ورشکستگی آن از منافع شرکت برای پرداخت دین وی کافی نباشد می توانند تقاضای انحلال شرکت را کند، حتی اگر 6 ماه قبل قصد خود را از طریق ارسال اظهار نامه به اطلاع شرکت رسانده باشند.

انحلال تعاونی

مقاماتی که حق انحلال تعاونی را دارند

مقاماتی که اتحادیه تعاونی یا شرکت را می توانند منحل کنند شامل موارد زیر می باشد:

  • مجمع عمومی فوق العاده اتحادیه تعاونی یا شرکت
  • وزارت تعاون
  • دادگاه

موارد انحلال تعاونی به شرح ذیل میباشد:

منحل شدن اتحادیه تعاونی یا شرکت به صورت زیر می باشد:

  • تصمیم گیری مجمع عمومی فوق العاده
  • کاهش یافتن میزان یا تعداد اعضا از نصاب مقر
  • انقضای زمان مشخص شده در اساسنامه متوقف شدن فعالیت بیشتر از یک سال ، بدون عذر موجه
  • عدم وجود رعایت قوانین و مقررات مربوط
  • ورشکستگی

گرفتن مجوز انحلال تعاونی

در موردهایی که اتحادیه تعاونی یا شرکت با تصمیم گیری مجمع عمومی فوق العاده منحل می شود. به علت ماده 16 آیین نامه اجرایی قانون قسمت تعاونی و تبصره آن، تعاونی مؤظف است بعد از تصمیم گیری مجمع عمومی فوق العاده به انحلال، رضایت کتبی دستگاه های دولتی یا عمومی، شهرداری ها و بانک هایی که از آنها امتیازها یا اعتباراتی بدست آورده یا در قبال گرفتن سرمایه یا اموال، اعم از غیر منقول و منقول، به آن ها تعهداتی داده است ، اخذ کند و آن را همراه مدارکات مرتبط به تشکیل و تصمیم گیری مجمع عمومی فوق العاده ، برای بدست آوردن مجوز انحلال به وزارت تعاون تسلیم کند. هنگامی که تعاونی اعتبارات و امتیازات و امکاناتی از دستگاه های ذکر شده دریافت نکرده باشد برای انحلال می تواند اقدام نماید. از این بیان آیین نامه اجرایی به این صورت استنباط می شود که مکلف بودن شرکت تعاونی به گرفتن مجوز انحلال از وزارت تعاون، در جایی است که او از دستگاههای مزبور، اعتبارات یا امتیازاتی کسب کرده یا تعهداتی، در قبال گرفتن اموال به آنها داده باشد؛ در غیر این صورت نیازی به داشتن مجوز انحلال از وزارت تعاون نمی باشد و تصمیم گیری مجمع عمومی فوق العاده برای انحلال شرکت تعاونی کافی است.

در اینجا نیاز است به دو مطلب اشاره شود:

  • تمامی اموالی که از منابع دولتی و عمومی در اختیار تعاونی قرار گرفته و با انحلال آن باید مسترد شود.
  • تعاونی که منحل می شود، باید قبل از انحلال به تعهداتی که در مقابل اخذ اموال و سرمایه و امتیازات از منابع عمومی و دولت ها و شهرداری ها و بانک ها سپرده است، عمل نماید.

انحلال شرکت، تقسیم دارایی بین شرکا زمانی میسر است که طلبکاران، طلب خود از شرکت را دریافت کرده و برای رسیدن به چنین مقصودی، قانون گذار، تصفیه اموال شرکت را پس از انحلال پیش بینی کرده است.

ثبت کریم خان کلیه خدمات مربوط انحلال شرکت را در مدت زمان کوتاه در اختیار شما قرار خواهد داد.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *