اعاده اعتبار یعنی تاجر اهلیت تجاری خود را پیدا کند و از حالت ورشکستگی خارج شود.
اعاده اعتبار به دو دسته تقسیم می شود :
- اعاده اعتبار حقی ( واقعی ) : هر تاجر ورشکسته که تمامی قروض خود را با متفرعات ( خسارات تاخیر تادیه و سایر خسارات ) و مخارجی که به آن تعلق گرفته است به طور کامل بپردازد، اعاده اعتبار می کند. ( ماده 561 ق. ت ) البته منظور خسارت تاخیر تادیه مربوط به دوران قبل از تاریخ توقف می باشد؛ زیرا براساس رای وحدت رویه شماره 155 برای بعد از تاریخ توقف خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد.
- اعاده اعتبار قانونی ( حکمی ) : چنانچه تاجر ورشکسته، به صورت قانونی اعاده اعتبار می کند که سه شرط زیر رعایت شده باشد : ( ماده 565 ق. ت )
- حداقل 5 سال از تاریخ اعلان ورشکستگی گذشته باشد.
- تاجر صحت عمل خود ( حسن نیت و توجه به دستورات دادگاه و مدیر تصفیه ) در این مدت را اثبات کرده باشد.
- در صورتی که با تاجر قرارداد ارفاقی بسته شده باشد، کلیه مبالغی را که براساس قرارداد به عهده گرفته است پرداخته باشد، یا در غیر این صورت تمامی طلبکاران او را ببخشند یا به اعاده اعتبار او رضایت دهند.
- لازم به ذکر است که اعاده اعتبار قانونی براساس برائت ذمه تاجر از ماندن قروض نمی باشد. یعنی در صورتی که بخشی از قروض تاجر پرداخت نشده باشد، و او اعاده اعتبار قانونی حاصل نماید، چنین اعاده اعتباری باعث بخشش تاجر در خصوص بقیه قروض نمی باشد و او همچنان نسبت به بقیه قروض مسئول است.
براساس ماده 575 قانون تجارت اعاده اعتبار تجاری اشخاص ذیل زمانی صورت می گیرد که از نظر جزایی اعاده حیثیت کنند :
- ورشکسته به تقلب
- اشخاصی که برای یکی از جرائم سرقت یا کلاهبرداری یا خیانت در امانت محکوم گشته اند.
در ادامه این مطلب ، موسسه حقوقی ثبت کریم خان مدارک لازم جهت طرح دعوای اعاده اعتبار ورشکسته را ارائه می دهد.
مدارک لازم جهت طرح دعوای اعاده اعتبار ورشکسته
- کپی حکم ورشکسته
- کپی قرارداد ارفاقی
- کپی اسناد ثابت کننده پرداخت دیون و عمل به وظایف قانونی در طول مدت ورشکستگی
- مدارک شناسایی شامل کارت ملی و شناسنامه
- دادخواست تنظیم شده برای دعوی اعاده اعتبار ورشکسته
- درخواست استعلام از مراجع مربوطه و استماع شهادت شهود
- شماره پرونده صدور حکم ورشکستگی که معمولاَ در دادنامه موجود می باشد.
- نکته : درخواست خسارت تاخیر تادیه از سوی طلبکاران تاجر ورشکسته، بیش از 7 درصد در سال و تا پنج سال قابل پذیرش است و بیش از 7 درصد، پذیرفته نمی شود.
- اگر در بین طلبکاران متقاضی صدور حکم اعاده اعتبار ورشکسته، غایبی وجود داشته باشد و یا یکی از طلبکاران از دریافت وجه استنکاف نماید، با اجازه دادستان، وجه در صندوق عدلیه، واریز و توقیف شده و سپس به درخواست اعاده اعتبار ورشکسته رسیدگی می شود.
اگر می خواهید در خصوص مطالبه خسارت تاخیر تادیه توسط طلبکاران به اطلاعاتی دست یابید در ادامه این مقاله با ثبت کریم خان همراه باشید.
مطالبه خسارت تاخیر تادیه توسط طلبکاران
آیا طلبکاران می توانند به خاطر تاخیر در تادیه مطالبات توسط تاجر ورشکسته درخواست خسارت کنند؟
در این خصوص باید به دسته بندی که ثبت کریمخان انجام داده است توجه کنید :
- نسبت به خسارت تاخیر تادیه مربوط به پیش از تاریخ توقف : آن ها تنها می توانند تا پنج سال درخواست متفرعات و خسارات کنند و در هر حال متفرعاتی که درخواست می گردد نباید از 7 درصد در سال بیشتر باشد. ( م 562 ق. ت )
- نسبت به خسارت تاخیر تادیه مربوط به بعد از تاریخ توقف : درخواست خسارت تاخیر تادیه بابت این دوره به استناد رای وحدت وریه شماره 155 منتفی می باشد.
دیدگاهی یافت نشد