ثبت اختراع چیست؟
تمامی مخترعین پس از اختراع نمودن هر تجهیزی نیاز به انجام ثبت اختراع دارند ، در واقع ثبت اختراع سبب می شود که اختراع مورد نظر در جهان به رسمیت شناخته شود.بسیاری از مخترعین می توانند جهت انجام مراحل لازم به منظور ثبت اختراع به ادارات ثبت نظیر ثبت شرکت کریم خان مراجعه نمایند.اختراع حاصل تفکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرآیند یا فرآورده ای خاص را ارائه می کند و راه حل جدیدی برای مشکلات فنی جامعه یافته و آن را رفع می نماید. اختراعی قابل ثبت است که حاوی ابتکار جدید بوده و کاربرد صنعتی داشته باشد. ابتکار جدید یعنی آنچه که در ذهن یا صنعت قبلی وجود نداشته و برای کسی که در این زمینه مهارت عادی دارد مشخص و معلوم نباشد و از نظر صنعتی مانند صنایعدستی ، کشاورزی ، ماهیگیری و خدمات نیز ، یک اختراع کاربردی محسوب شود به گونه ای که در حوزه ای از صنعت قابل ساخت یا قابل استفاده باشد. لازم به ذکر است گواهینامه اختراع ، سندی است که اداره مالکیت صنعتی پس از مـوافقت برای حمایت از اختراع صادر می کند و دارنده این گواهینامه می تواند از حقوق انحصاری بهره مند شود .
پس از ثبت اختراع مالک اختراع به دو شکل از اختراع حمایت می شود :
- حمایت ایجابی: ثبت اختراع به مالک حق می دهد که از خلاقیت و تلاش ذهنی خود بهره ببرد.
- حمایت سلبی: ثبت اختراع سایرین را مکلف می کند که به حقوق مالک احترام گذاشته و مانع از هرگونه حق نقض حق گواهی ثبت اختراع بدون اجازه مالک این حقوق شود.
چه مواردی ثبت اختراع محسوب نمیشود؟
- کشفیات، نظریه های علمی، روش های ریاضی ، آثار هنری
- طرح ها و قواعد و یا روش های انجام کار تجاری و فعالیتهای فکری و اجتماعی
- روشهای تشخیص و درمان بیماریهای انسان ها و حیوانات
- منابع ژنتیک و اجزاء تشکیل دهنده آنها و همچنین فرایندهای بیولوژیک و تولید آنها
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع:
برای ثبت اختراع چه مدارکی لازم است؟
- اظهارنامه ثبت در 3 نسخه : اظهارنامه باید به زبان فارسی و بدون لاک گرفتگی و قلم خوردگی تنظیم شود و پس از ذکر تاریخ، توسط متقاضی یا نماینده ی قانونی او امضاء شود.
- توصيف اختراع در 3 نسخه : اختراع مورد ادعا باید صریح و با جزئیات کامل شرح داده شود.
شرح اختراع باید به ترتیب زیر باشد :
- عنوان اختراع به گونه ای که دراظهارنامه ذکر شده
- زمینه فنی اختراع مربوط
- شرح وضعیت دانش پیشین و سابقه پیشرفت هایی که در ارتباط با اختراع ادعایی وجود دارد
- شرح دقیق راه حل پشنهادی برای رفع مشکل فنی موجود
- شرح اشکال، نقشه و نمودارها
- بیان صریح و دقیق مزایای اختراع
- بیان صریح کاربرد اختراع
- شرح حداقل یک روش اجرایی جهت به کارگیری اختراع
- ادعای اختراع در 3 نسخه : به این معنا می باشد که اختراع با ارائه راهحل چه مشکلی را رفع می نماید و چه مزایایـی دارد و باید اطلاعات اختراعی را که حمایت از آن درخواست شده در چهارچوب مشخصه فنی تعیین شود.
- نقشه های اختراع در 3 نسخه : نقشه اختراع باید با مرکب و از روی مقیـاس متـری تهیه شود و باید متقاضی یا وکیل او زیر آن ها را امضاء نمایند. نقشههای اختراع باید روی کاغذهایی به طول 34 سانتی متـر و عرض 22 سانتیمتـر رسـم شوند. لازم به ذکر است که نقشه ها فقط باید در یک طرف کاغذ ترسیم شوند.
- خلاصهای از توصيف اختراع : مطابق ماده های 13 و 14 خلاصه باید شامل 70 تا 200 کلمه بوده و فقط به بیان اطلاعات اختراع و فرمول های شیمیایی یا معادلات ریاضی بپردازد.
- مدارک شناسایی متقاضی : اشخاص حقیقی باید کپی شناسنامه و کپی کارت ملی خود را ارائه دهند و اشخاص حقوقی باید آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت ، کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضا را رائه دهند.
- مدارک شناسایی مخترع: مخترع باید کپی شناسنامه و کارت ملی خود را ارائه دهد.
- درخواست كتبی جهت عدم ذكر اسم مخترع : چنانچه مخترع نخواهد اسم وی ذكر شود باید درخواست كتبی بدهد.
- استفاده از حق تقدم : درصورتی که متقاضی ثبت اختراع بخواهد با استفاده از تقاضای ثبت از مزایای حق تقدم استفاده کند موظف می باشد مدارک مربوط به حق تقدم را همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر طی 15روز از آن تاریخ تسلیم نمایند.
- مدارک نماینده قانونی : در صورتی که تقاضای ثبت اختراع توسط نماینده قانونی صورت بگیرد باید مدارک او نیز ضمیمه گردد.
چگونه اختراع را ثبت کنیم؟
ثبت اختراع به دو روش اعلامی و تحقیقی امکان پذیر می باشد , که به شرح زیر می باشد :
- روش اعلامی : این روش بر اساس ادعای مخترع صورت میگیرد بدین گونه که ابتدا باید صحت و درستی ادعای مخترع ثابت شود و به شرط عدم سابقه ثبت ادعای مخترع به ثبت می رسد . بر اساس ماده 36 قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات ، سند اختراع تحت هیچ شرایطی برای قابل استفاده بودن ، جدید بودن و یا حقیقی بودن اختراع سندیت ندارد . همچنین ورقه اختراع بر این قضیه که تقاضاکننده یا موکل او مخترع واقعی میباشند و یا شرح اختراع یا نقشههای آن صحیح است دلالت نمی کند .
- روش تحقیقی : برخی از کشورها با بهره گیری از تجهیزات ، امکانات و آزمایشگاههای مختلف در زمینه های متفاوت نسبت به بررسی اختراع مخترع اقدام می نمایند و ممکن است آزمایشات زمان زیادی را صرف کنند تا ادعای مخترع در مورد اختراعش مورد بررسی قرار گرفته و صحت یا سقم ادعایش مشخص و معلوم شود. در این روش سعی بر این است که اختراع قبل از اینکه به ثبت برسد بطور محرمانه و سری نگهداری شده و برای متقاضی حق تقدمی جهت ثبت اختراع لحاظ می شود. اگر ادعای مخترع صحیح باشد اختراع وی ثبت میشود و اگر ادعای او صحت نداشته باشد و یا در گذشته ثبت شده باشد ادعا رد میشود. در برخی از کشورها از هر دو روش اعلامی و تحقیقی استفاده میشود و در برخی از آن ها مانند سوئیس اختراعاتی که در زمینه ی ساعت و دارو می باشد به روش تحقیقی ثبت میشود و اختراعاتی که در زمینه های دیگر باشد ثبت آن ها با استفاده از روش اعلامی انجام می پذیرد .
ثبت اختراع نیز مانند هر فعالیت حقوقی دیگری شامل یک فرایند اجرایی و ثبتی خاص است که کارشناسان و مشاوران ثبت شرکت کریم خان در این راستا شما را یاری خواهند کرد.
دیدگاهی یافت نشد