انواع آورده در شرکت های تجاری


شرکت های تجاری از طریق همکاری دو یا چند نفر با هدف بردن سود و شرکت در زیان ایجاد می شود ( نه اینکه مالی به صورت مشاع در آید. بلکه مال مشاع شده جهت کارهای تجاری به کار گرفته شده و سودی از آن حاصل شود ) . شریک باید با گذاشتن سرمایه ، در اداره شرکت و سود و زیان سهیم باشد. البته صرف همکاری برای تشکیل شرکت کافی نیست همکاری خود متضمن وجود دو عنصر است :

الف ) چند نفر به عنوان شریک باشند.

در متون حقوقی ایران برای اینکه شرکت تجاری وجود داشته باشد ، باید حداقل دو نفر با هم توافق کنند. برای تشکیل بعضی از شرکت ها نیز حضور حداقل سه نفر ضروری است . مانند شرکت های سهامی خاص. اما در اروپا یک نفر هم می تواند تشکیل شرکت دهد. ( شرکت های تک شریک )

ب) اموالی را به عنوان آورده به شرکت بیاورند.

لازمه همکاری شرکاء آوردن حصه است. ” حصه ” قسمتی از سرمایه اولیه شرکت است که در مجموع توسط هر یک از شرکاء تامین می شود. اصطلاحاَ حصه را ” آورده ” می گویند. بنابراین ، سرمایه اولیه شرکت مجموع آورده های شرکاء است .

موسسه حقوفی ثبت کریم خان در ادامه قصد دارد در خصوص انواع آورده های شرکت های تجاری توضیحات بیشتری را ارائه دهد.

انواع آورده در شرکت های تجاری

  • الف : آورده نقدی ( پول نقد )
  • ب: آورده غیر نقدی ( مال مادی : مانند خانه و زمین ؛ مال معنوی : مانند صنعت ، هنر ، کار ؛ آورده ارزی )

مال مادی

این گروه آورده دارای ارزش مالی هستند. مالی که آورده می شود توسط کارشناسان تقویم می شود و ارزش آن به پول تعیین می گردد. تمام سرمایه شرکتی ( به غیر از شرکت های سهامی عام ) مال مادی باشد و پول نباشد. در این صورت برای تامین پول می تواند قرض بگیرد یا مال خود را بفروشد. البته مال به قیمت کمتر از کارشناسی می تواند تقویم شود ولی بیشتر از آن نمی شود. در شرکت سهامی عام ، تمام سرمایه باید توسط اشخاصی تعهد شود ، در غیر این صورت شرکت تشکیل نمی شود. حتی مجمع عمومی موسس که متشکل از موسسین اولیه و پذیره نویسان هستند ، نیز حق کاهش سرمایه اولیه را ندارد .

در شرکت های غیر سهامی ، خود شرکاء می توانند اموال را تقویم کنند ، اما اگر مشخص شود که در این خصوص تقلب شده است ، افراد ذیربط می توانند تحت پیگرد قانونی قرار بگیرند.

مال معنوی

به مالی گفته می شود که ارزش مالی دارد ولی قابل لمس نیست ، مانند حقوقی که در حال حاضر در جوامع مدرن بسیار شایع است. مانند حق اختراع ، حق اکتشاف ، دانش فنی ، تکنولوژی ، اسناد و مدارک و سرقفلی و … که این اموال نیز می بایست مورد تقدیم قرار گیرد.

صنعت : این سرمایه هیچ گاه در ترازنامه وارد نمی شود ، زیرا از نظر حسابداری معادل صفر است ، اما باید تقویم شود. برای این کار مدت شرکت را در نظر گرفته ، ارزش کار و هنر و مدت مورد نظر ارزیابی کرده و به عنوان سرمایه شریک منظور می کنند.

شریکی که آورده او صنعت است اگر :

  1. شرکت منحل گردد از سرمایه و اموال شرکت چیزی متعلق به آن نیست.
  2. شرکت متوجه ضرر و زیان گردد ، از آورده او چیزی گرفته نمی شود و بستانکاران نمی توانند برای وصول مطالبات خود به او مراجعه کنند.

لازم به ذکر است امور غیر قانونی از قبیل نفوذ به عنوان آورده تلقی نمی گردد.

در سیستم حقوقی فرانسه گفته شده ، شرکت هایی که در آن ها مسئولیت شرکاء محدود به آورده آن ها می باشد، در نظر گرفتن صنعت تحت عنوان آورده و سرمایه ممنوع است. ( زیرا صنعت قابل تبدیل به سرمایه برای بستانکاران نمی باشد) اما در شرکت هایی همانند شرکت های تضامنی مانعی ندارد ، زیرا در شرکت های تضامنی علاوه بر دارایی شرکت ، دارایی خود شرکاء نیز شامل می گردد و شرکاء هر یک به تنهایی ضامن پرداخت طلب طلب کاران هستند.

در حقوق ایران ، قانون گذار علی الاصول در این خصوص منعی نکرده ، اما در عمل چنین چیزی وجود ندارد و صنعت تحت عنوان سرمایه تا به حال وارد نشده است.شخصی که آورنده سرمایه صنعتی است در دارایی های اضافه بر سرمایه شریک می باشد، زیرا میزان و درصد سرمایه مبنای تعیین سودی می باشد که متعلق شرکاست.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *